Goede voornemens

Wie heeft er nooit gezegd: vanaf 1 januari ga ik …? Om vervolgens de gehele aanloop naar die 1 januari extra veel wel of niet te doen van datgene wat je vanaf die datum wel of niet meer wilt doen. Waarom werkt dat meestal niet? Omdat het romantiseren van een datum stiekem vooral een legitimatie kweekt voor jezelf om nu nog even flink te kunnen zondigen zonder je schuldig te voelen.

Dat laatste is vaak de ware reden achter de goede voornemens aan het eind van het jaar. Er knaagt al een tijdje iets van binnen. Dat onheilspellende gevoel vertelt je dat er iets niet goed is. En dat weet je ook wel. Je weet dat dat wat je nu doet, of niet doet, niet goed voor je is. Je wilt van dat gevoel af en daar is maar één manier voor: datgene wat dat veroorzaakt gaan doen, of niet meer doen. Om dat gevoel tijdelijk te stoppen is er een tussenoplossing: het goede voornemen.

Een goed voornemen is niets meer dan een idee in de toekomst. De toekomst is niet nu, dus je kunt nu doen wat je wilt door met jezelf af te spreken dat je in de toekomst dan wel zult handelen. En dat werkt dus meestal niet, alleen voor dit moment. Bijkomende factor is namelijk dat datgene wat je wel of juist niet meer wil doen gekoppeld zit aan gezelligheid en je goed voelen, en als je dat dan moet gaan veranderen dan ben je bang dat dat dus ook zal veranderen.

Is het mogelijk om je goede voornemen dan wél te laten werken? Zeker weten. Je goede voornemen moet iets zijn wat haalbaar is en je ook daadwerkelijk kan doen. Daarnaast moet je het niet ver in de toekomst neerleggen maar direct stappen gaan nemen in die richting. In plaats van tegen jezelf te zeggen “ik ga heel december nog extra veel doen van datgene wat ik niet meer moet doen en 1 januari doe ik het niet meer”, ga je morgen direct een begin maken richting het moment dat je het helemaal niet meer gaat doen.

Elke stap die je neemt richting slagen van dat uiteindelijke voornemen is een bouwsteen in het hele proces. Ook al doe je nog steeds datgene wat je niet meer wilt doen, of doe je nog steeds niet datgene wat je eigenlijk wel zou moeten doen, als je de stappen wel direct gaat zetten voorkom je in ieder geval dat je het voornemen vooral bedenkt om die legitimatie om nog even van God los te kunnen gaan te creëren voor jezelf. Die valkuil trap je dan niet meer in.

Dus als je dan toch die 1 januari als datum kiest om iets compleet te veranderen in je leven, begin met de voorbereidingen dan direct. Ga alvast iets doen in die richting. Want als je het puur zegt zodat je zonder je schuldig te voelen nu extra kan laten gaan, dan gaat het in januari waarschijnlijk niet lukken.

Share:

More Posts

Het calorietekort

Voel jij je ook 3 kilo zwaarder na de feestdagen? Heb je ook het gevoel dat december je hele jaar opletten weer genekt heeft? Dat

De misfit

Vooral in deze tijd van het jaar is er een bijzonder verschijnsel wat ik altijd heel interessant heb gevonden. Er is altijd een maatschappelijk idee

Schopenhauer

‘De twee grootste vijanden van menselijk geluk zijn pijn en verveling.’  Dat is wat Schopenhauer zei. Hoe meer we van het ene wegkomen, hoe meer

Tom

  Bijna 2 jaar geleden kreeg ik een e-mail van Tom. Tom is niet zijn echte naam. Hij stuurde zijn verhaal vlak na de kerst.

Socrates

Als je de woorden uitspreekt klinkt het allemaal zo simpel. Elke quote weer. Een plaatje, een stukje tekst en een ‘aha moment’, en het leven