Op de fiets door de regen

Op de fiets door de regen. 

Gisteren moest ik nog een boodschap doen. Aan de andere kant van de stad. Het regende een beetje en dat zou voorlopig ook niet ophouden. Ik herinnerde mezelf aan de afspraak die ik met mezelf heb gemaakt om op vrije dagen minimaal een half uur rustig te fietsen of te wandelen. Niet omdat ik de beweging nodig heb, de sportschool was ik al geweest, maar omdat ik de ontspanning nodig heb van beweging in de buitenlucht. In een druk leven bouwt spanning zich ongemerkt op, en als je dat niet ontspant, dan sta je op een gegeven moment chronisch strak. Ik keek naar de lucht, ik keek naar de auto, ik pakte mijn sleutel en ik ging op de fiets. 

 

Mijn definitie van discipline is je houden aan de afspraken met jezelf. Ondanks je gevoel erover toch doen wat je hebt afgesproken met jezelf om te doen. Dat is niet makkelijk. Vooral over sporten hoor je mensen vaak zeggen dat ze het lastig vinden om een paar keer per week te gaan. Of met gezonder willen eten, wat vaak samen gaat.  ‘Ik heb geen motivatie’ zeggen ze dan. Ze beginnen vaak enthousiast en vol motivatie, maar al snel ebt dat weg en sluipen de smoesjes binnen. Dit is ook logisch. Motivatie is namelijk niet de drijvende kracht die je nodig hebt om iets te doen of niet te doen, motivatie komt en gaat, discipline is wat je nodig hebt om te doen wat je moet doen. 

 

Discipline wordt gezien als een naar woord. Het wordt geassocieerd met dwang, strengheid, regels enzovoorts. Discipline komt het Latijnse ‘disciplina’ waar het ‘tucht, orde, leer’ betekent. Maar je kunt dat dus veel vriendelijker vertalen. Het is jezelf houden aan de afspraak met jezelf. Er is een moment dat je bedenkt dat je iets wilt doen of niet wilt doen. Op het moment dat je dat bepaald maak je een afspraak met jezelf. En als er één iemand is die je 100% moet kunnen vertrouwen, dan is het wel jezelf. Is het dan handig dat je toch zo makkelijk omspringt met het vertrouwen met jezelf? Wie heeft er dan de leiding in jouw hoofd? 

 

We kennen allemaal wel dat gevecht tegen jezelf. De innerlijke stem en de observator hiervan. Die observator dat ben jij. En die innerlijke stem dat is een gedeelte van jou. Vaak wordt dit uitgebeeld met het duiveltje en het engeltje. Het duiveltje kiest altijd voor de makkelijkste weg. Die heeft het liefst altijd wind mee. Maar het nadeel van altijd kiezen voor wind mee betekent op de langere termijn dat je op een gegeven moment een enorme afstand van wind tegen moet afleggen om weer terug te komen waar je eigenlijk moest zijn. Het gemak en korte termijn plezier waar het duiveltje op vaart is zoals we weten meestal een weg die ineens onverwacht doodloopt. Dat kan lang duren of kan kort duren, maar hoe dan ook kom je op een gegeven moment op dat punt. Het engeltje heeft dan een enorme taak om de weg terug weer te vinden en vooral daarop te blijven. Want het duiveltje blijft pesten, en proberen het engeltje weer onderuit te halen. 

 

Soms moet je dingen wat simpeler maken om te begrijpen hoe je zelf in elkaar zit. De taal die je tegen jezelf spreekt en de manier waarop je naar dingen kijkt zijn allemaal belangrijk om jezelf discipline aan te leren. Om afspraken die je met jezelf maakt na te komen moet je jezelf voortdurend herinneren aan datgene waarom je die afspraak met jezelf maakte. Als ik niet regelmatig zorg dat ik de dingen doe waar ik van ontspan, dan krijg ik op de langere termijn allerlei lichamelijke kwalen die ten koste gaan van de kwaliteit van mijn leven. Ik heb die les al gehad. Dus of ik nou zin heb of niet, wat de omstandigheden ook zijn, ik ga doen wat ik met mezelf heb afgesproken om te doen. En iedere keer weer als ik dat dan gedaan heb, dan voel ik mij intens tevreden en voldaan. Hoe lastig het ook even was om mezelf ertoe te zetten. Ik wil op mezelf kunnen vertrouwen, altijd.

 

Als je een doel stelt die je op langere termijn heel veel goeds gaat opleveren, en je spreekt met jezelf af dat je daar bepaalde dingen voor moet gaan doen, vind dan iedere keer weer de kracht in jezelf om op het moment dat het moet gebeuren datgene te doen wat je moet doen. Die kracht is er, je hebt het immers al eens gevonden omdat je die afspraak met jezelf maakte. Op het moment dat je twijfelt om te doen wat je moet doen, herinner jezelf dan aan datgene waarom je dit zou gaan doen. En vervolgens ga je dwars tegen dat duiveltje in en kies je bewust en krachtig voor die moeilijke weg tegen de wind in. Dat gevoel wat je naderhand zal hebben dat zul je ervaren als intense tevredenheid, trots en geluk. En dat is precies het stukje waar heel veel mensen naar op zoek zijn,  maar dat ga je niet vinden als altijd kiest  voor wind mee. 

 

Jij kiest. Kies je voor het beetje plezier van wind mee, of kies je voor datgene waar eigenlijk iedereen naar op zoek is, geluk. Hou je dan aan de afspraken met jezelf, hoe moeilijk het soms ook is. Ga op de fiets door de regen. A disciplined mind brings happiness.  

Share:

More Posts

Kijk een beetje om je heen

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben. Als je ze maar ziet. Iedereen die ons tot nu toe gesteund heeft danken wij hartelijk. En we gaan

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom