Alle kleine beetjes helpen

Bureau Back-Up bestaat nu zo’n tweeënhalf jaar. Die tijd is omgevlogen. We zijn natuurlijk maar een heel klein onderdeeltje in de wereld van hulporganisaties maar de waarde van hulp zit ‘m niet in de omvang van de organisatie, maar in dat wat je daadwerkelijk betekent voor iemand. 

Die kleine beetjes praktische hulp, zoals een boodschappenpakket, een bijdrage aan het weekbudget, een lastige rekening uit de weg, zijn voor de ontvanger onbetaalbaar. Het gevoel wat die mentale ademruimte die je daarmee creëert geeft, in de oneindige stroom van zorgen, zijn met woorden niet te beschrijven. Het is als chronische pijn, die heel even verlicht wordt door een wonder.  En al weet je dat die pijn terugkomt, in het moment zelf is er niets anders dan dankbaarheid en rust. 


Rust, dat is iets wat niet bestaat in het leven van mensen met (financiële) problemen. Je bestaan is voortdurend in gevaar, en dus sta je altijd in overlevingsmodus. Dat is uitputtend en ziekmakend. Jarenlang chronische stress sloopt je fysiek en mentaal. Misschien moet je dat eerst ervaren wil je het daadwerkelijk begrijpen. Ik merk te vaak dat de mensen aan de zijlijn hier te makkelijk overheen stappen. 

 

Financieel hebben wij de afgelopen jaren kleine beetjes kunnen helpen. Wij hebben een paar vaste kleine donateurs, die we erg dankbaar zijn, want dat levert toch elke maand weer een paar blije gezichten op, in praktische zin.  Maar een veel grotere impact hebben wij op het mentale vlak kunnen geven. Vrijwel iedereen die we van begin af aan hebben bijgestaan, is mentaal weer krachtig en weerbaar geworden. Een aantal zijn compleet uit de problemen, en een aantal zitten er nog middenin, maar kunnen het weer dragen. Dat heeft ons niets anders gekost dan wat tijd en geduld. 

 

Het voordeel van heel klein te zijn, is dat je volledig beschikbaar kan zijn voor die paar mensen waar je back-up voor bent. Als we kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zijn de nood en de hulpkreten alleen maar groter geworden. Wij moeten dan ook met regelmaat een ‘nee sorry’ geven. Dat is zuur, dat doet zeer. En ik begrijp de boosheid en frustratie. In nood wil je hulp, en in overlevingsstand is geen plaats voor rationaliteit en begrip. Wij begrijpen het. 

 

Ons plan is altijd geweest dat wanneer je hulp biedt aan iemand die lamgeslagen is, deze na enige tijd weer zelf verder kan, en dan weer sterk genoeg is om zelf een steun voor een ander te kunnen zijn. Omdat die de ervaring meedraagt, en als geen ander weet hoe het is. Die verwachting is geen voorwaarde, maar dat is de boodschap die we meegeven. En de ervaring leert dat dit ook gebeurt, en daar zijn we dan toch wel trots op. 

 

Onvoorwaardelijk geven wordt helaas niet meer echt meegeven in onze cultuur. Het is ‘voor wat, hoort wat’ wat de klok slaat, en alles draait om winst en wat jij overhoudt aan jouw inzet. Wat mij betreft is dit een volslagen verkeerde manier van leven. Het is zo simpel: neem wat je nodig hebt en geef wat je te veel hebt. Maar simpel is vaak juist ingewikkeld. En dus komen we dan weer terug op dat kleine steentje wat we willen bijdragen. 

 

Wat er maatschappelijk of politiek ook gebeurt, ik heb al heel lang niet de illusie meer dat je daar enige invloed op hebt. Waar je wél met zekerheid invloed op hebt, is op je eigen kleine omgeving. En dat is waar Bureau Back-Up om draait. Binnen je eigen kleine kring kun jij wat betekenen voor een ander. In plaats van dat over te laten aan de grillen en wispelturigheid van een grote machine. En niet alles hoeft om geld te draaien. Je kennis, je ervaring, je luisterend oor, is allemaal waardevoller dan geld. Iedereen heeft iets te geven, ook al is het maar klein. 

 

Wij zullen blijven geven. Je kunt ons op meerdere manieren helpen. Door een kleine bijdrage in geld, (https://bureaubackup.nl/word-onze-back-up/)maar nog beter: door je bijdrage in hulp aan iemand in je omgeving. Want iedereen die door zijn omgeving geholpen wordt, is niet afhankelijk van een organisatie, of een overheid, en hoeft niet keer op keer ‘nee sorry’ te horen omdat er geen plek meer is. Alle kleine beetjes helpen. Heb een mooie dag. 

Share:

More Posts

Kijk een beetje om je heen

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben. Als je ze maar ziet. Iedereen die ons tot nu toe gesteund heeft danken wij hartelijk. En we gaan

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom