Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom zou je jezelf moedwillig zoveel pijn doen. Want reken maar dat dat hard is. In een ander filmpje op mijn tijdlijn leg Master Shi Heng Yi  uit dat in de Shaolin traditie men leert om niet weg te lopen van moeilijkheden en pijn, maar om het te omarmen, er doorheen te gaan en het daardoor te overwinnen. 

Er is een uitspraak die zegt: “gemak dient de mens”. Maar dat is helemaal niet waar. Ja, op korte termijn kan gemak de mens dienen, omdat gemak de moeite wegneemt. En moeite kost tijd. Met gemak bespaar je op de korte termijn dus tijd. Alleen hoe meer je jezelf traint in alles gemakkelijker te maken, hoe harder de dingen die je niet gemakkelijker kan maken aan zullen komen. Je leert het ontwijken van moeite, het ontwijken van pijn, en daardoor zul je nooit groeien. 

Groei kost altijd moeite, zonder moeite geen groei. Alles waar je fysiek en mentaal voor in moet zetten, en je best voor moet doen, stimuleert groei. Een spier groeit niet zonder dat daar genoeg weerstand op geweest is en je moeite moest doen dat gewicht op te tillen, je kennis groeit zonder dat je de moeite doet die kennis tot je te nemen. 

En kennis kan leiden tot wijsheid. Maar zoals Bruce Lee ooit zei: weten is niet genoeg, we moeten DOEN. Je kunt alle kennis bezitten om iets aan te pakken, maar als je geen actie onderneemt dan blijft het slechts bij weten. En daar houd het dan op. 

Het leven is lijden. Dat is onvermijdelijk. Hoe gaan we om met lijden? In de Shaolin traditie ondergaan ze het lijden, tot het voorbij is. Door steeds weer op die bamboe in te beuken conditioneer je het weefsel wat je kapot maakt om sterker te worden. Door gedurende een lange tijd, en meerdere momenten, steeds die pijn weer op te zoeken, wordt de plek keihard en gevoelloos. En dat is fysiek. Mentaal train je tegelijkertijd je discipline, wilskracht, focus en doorzettingsvermogen. En dat kun je in de rest van je leven op elk vlak opnieuw inzetten. 

Niet stoppen als het moeilijk wordt, als het pijn doet, als bang bent voor wat er komen gaat, als je weet dat de weg lastig wordt. Omarm het, pak het beet, ga dwars door je angst heen, en groei net zolang tot al die gevoelens verdwenen zijn, omdat het dan gewoon een onderdeel van je leven is geworden. 

Dit is geen motivatie praatje. Dit is hoe het is. Moeite dient de mens. Willen is niet genoeg, je moet het doen, weten is niet genoeg, je moet kennis toepassen. Wijsheid zit in de simpele dingen. Kom in beweging, wordt actief. Lichaam en geest werken samen, zowel positief als negatief. Dus zorg dat jij de controle over beide hebt, en je leven zal veranderen. Check het ingekorte filmpje van Master Shi Heng Yi op mijn tijdlijn dan snap je wat ik bedoel. 

Share:

More Posts

Kijk een beetje om je heen

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben. Als je ze maar ziet. Iedereen die ons tot nu toe gesteund heeft danken wij hartelijk. En we gaan

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Alle kleine beetjes helpen

Bureau Back-Up bestaat nu zo’n tweeënhalf jaar. Die tijd is omgevlogen. We zijn natuurlijk maar een heel klein onderdeeltje in de wereld van hulporganisaties maar