De sterkste versie van jezelf

De wereld zoals je die kent lijkt veranderd te zijn in een onvoorspelbare leegte. Dingen die normaal waren zijn ineens niet meer normaal, en de zekerheden die je dacht te hebben die je aangeleerd werden toen je opgroeide, blijken ineens helemaal  geen zekerheden te zijn. Als je het al moeilijk had met het leven dan is deze ontwikkeling extra moeilijk te dragen. Je had al moeite jezelf staande te houden en de gebeurtenissen in de wereld maken dat niet makkelijker. Wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je toch niet instort? Daar gaat dit berichtje over.

Om te beginnen is het belangrijk om te vermelden dat het niet uitmaakt wat je mening is. Aan alle kanten van het spectrum zitten mensen die het moeilijk hebben. We laten als eerste het ‘kanten kiezen’ even los. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die stuk voor stuk proberen onze weg te vinden in de wereld.  In een tijd waarin de woorden diversiteit en inclusiveren enorm gepusht worden en mensen krampachtig bezig zijn ‘erbij te willen horen’ in dit systeem, zijn er ook gewoon heel veel mensen die zich helemaal niet thuis voelen in dit systeem. Toch wordt er van ons verwacht dat we ons voortdurend aanpassen en conformeren aan wat de mensen aan de top voor ons verzinnen. De overtuiging heerst dat mensen die er moeite mee hebben zich aan te passen aan de gewenste paradigma’s dan vast wel mensen met slechte intenties zijn. Als je niet meegaat in de ideeën die het debat domineren dan vindt men van alles van je, en dat is nu precies die contradictie waar men zich in bevindt. Als je denkt een sociaal mens te zijn die een ander gelijk behandeld en nergens onderscheid in maakt, maar tegelijkertijd de mening van een ander niet kan respecteren omdat die afwijkt van de gewenste mening, dan ben je dus niet consequent in je principes. Voor veel mensen is dit lastig in te zien.

Je zal vast denken “wat heeft dit nou te maken met hoe ik mij voel”? Ik voel mij kut, en heb tips nodig om overeind te blijven. Ik zal dat uitleggen. Dat jij je voelt zoals je voelt heeft een reden. Die reden kan ik niet weten, ik weet alleen wel dat een groot deel van die reden voortkomt uit het systeem waarin we leven. Ik weet ook dat andere mensen, mensen die je helemaal niet kent, invloed hebben op de wereld om jou heen en dus ook op jou. Ik weet ook dat beleidsmakers een enorme invloed hebben op jouw leven. Als je de wereld vergelijkt met een lichaam dan kun je je voorstellen dat samenwerking, balans en harmonie de enige manier is om dat lichaam gezond te houden. Wanneer conflicten ontstaan in het lichaam tussen partijen, ontstaat er ziekte. Ziekte is nodig om de balans te herstellen tussen verschillende partijen om zo weer gezond verder te kunnen. Als het niet mogelijk is die balans te herstellen dan zal het erger en erger worden. Je kunt raden hoe dat afloopt. We kunnen dus nu vaststellen dat een voortdurende stroom aan conflicten het geheel steeds ongezonder maakt. Hoe cliché het ook allemaal klinkt, het is wel gewoon de keiharde waarheid. 

Wanneer jij door een lastige periode gaat heb je niets aan mensen die voortdurend proberen jou te vertellen dat positief denken de oplossing is. Je hebt ook niets aan mensen die steeds weer herhalen dat je leuke dingen moet gaan doen omdat dat de oplossing is. Je hebt al helemaal niets aan mensen die jouw situatie vergelijken met die van iemand in een derdewereldland, om het zo te degraderen tot iets onnozels. Ook heb je niets aan mensen die je gaan zitten pushen deel te blijven nemen aan dat systeem wat juist voor een deel het probleem is omdat dat eraan bijdroeg dat je je nu zo voelt. Het is het gebrek aan inzicht van al deze mensen wat ervoor zorgt dat zij zo makkelijk denken over complexe zaken. Hoe minder je ergens van weet, hoe makkelijker er over gedacht wordt. Wij zijn niet makkelijk en zit al helemaal niet makkelijk in elkaar. Dat gebrek aan inzicht zorgt er ook voor dat juist die mensen waarmee het ogenschijnlijk zo goed gaat ervoor zorgen dat de mensen waar het helemaal niet goed mee gaat niet verder komen. Als jij genegeerd, gedegradeerd of gegeneraliseerd wordt, ook al is dat met de beste bedoelingen, dragen die mensen niet bij aan jouw herstel. En dat snappen die mensen zelf totaal niet. Zo zie je maar hoe complex zaken eigenlijk zijn. 

Waarom is het nou zo belangrijk om dit te weten en te snappen. Nou, hoe beter je andere mensen gaat begrijpen, hoe beter je jezelf gaat begrijpen. En andersom ook natuurlijk. Hoe doe jij? Denk er eens over na. Hoe doe jij oordelen, veroordelen, wegwuiven, generaliseren,  degraderen enzovoorts… Wees daar eerlijk in want iedereen doet dit. Werkelijk iedereen doet in meer of mindere mate al deze dingen tegenover z’n medemens. Kun jij ondanks jouw nare gevoelens toch in het hoofd van een ander stappen om vanuit dat perspectief te kijken naar jezelf? Op dat moment ben je namelijk in staat te begrijpen waarom de ander jou niet begrijpt. Zodra je dat begrijpt kun je grofweg twee dingen doen: beter uitleggen hoe je je voelt, of stoppen met proberen die ander te dwingen jou te begrijpen. Als dat laatste je keuze is zul je op zoek moeten gaan naar mensen die jou wel begrijpen en waar je dus wel wat aan hebt. En dat eigenlijk de sleutel in dit hele verhaal. 

Wij mensen zijn allemaal biologisch ongeveer hetzelfde, omdat ons lichaam op dezelfde manier is opgebouwd. Maar qua programmering zijn we dat allemaal totaal niet. Iedereen heeft andere software geïnstalleerd gekregen. En zelfs als je iemand vind die redelijk dezelfde software heeft, kunnen er nog bugs ontstaan waardoor het toch niet botert met elkaar. Dat is helemaal niet erg want dat is nu juist typisch datgene wat ons mens maakt. Met dat besef kom je sneller tot de conclusie dat je nou eenmaal niet te lang vast moet houden aan dingen die niet werken. Of dat nou persoonlijke of zakelijke relaties zijn, alles waar je met andere mensen te maken hebt heb je dit probleem. De oplossing is dus altijd om zo snel mogelijk te switchen van vasthouden naar loslaten. En ja, dat kan soms echt wel heel moeilijk zijn. Echter bedenk dat een korte periode van moeilijke beslissingen een hele lange periode van een domino effect aan moeilijkheden voorkomt. Sla dus spijkers met koppen. 

In een puzzel passen ook niet alle stukjes op elkaar. Stukjes die niet passen toch proberen krampachtig aan elkaar te verbinden heeft geen enkele zin. Maar heb jij de juiste stukjes om je heen verzamelt, en doen de stukjes om jou heen datzelfde ook weer, dan sta je uiteindelijk toch in verbinding met het grote geheel. Zonder jou is die puzzel niet compleet, zonder de ander ook niet. Het klinkt allemaal nogal ‘wollig’ maar het gaat er puur om dat je snapt dat je zelf sneller vooruit komt, als je aandacht geeft aan de juiste dingen. Dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, die jou opbeuren en niet naar beneden praten. Het vergt dus nogal wat zelfkennis om te weten wat jouw zwakke en sterke punten zijn. Zodoende kun je in de omgang met anderen er rekening mee houden dat je je begeeft tussen mensen die daarop aansluiten. 

Als er één ding positief is aan de corona periode, dan is het wel de nieuwe vriendschappen die het gebracht heeft tussen mensen. Mensen die elkaar normaal gesproken nooit gevonden zouden hebben, hebben nu de tijd van hun leven met elkaar. En dat is geboren uit een nare situatie. Ikzelf heb gemerkt dat een aantal van de mensen waar ik Back-Up voor ben, juist in deze tijd ineens opbloeien omdat ze andere mensen ontmoet hebben waar een zeer goede vriendschap mee ontstaan is. Dat feit op zich al heeft een enorme boost gegeven aan de eigenwaarde en motivatie om iets te maken van het leven. Ik heb het dan over mensen die zwaar in de put zaten vanwege hun omstandigheden. Zo kun je dus nagaan hoe belangrijk het is om de juiste mensen in je leven aan te trekken. Die houden je namelijk overeind, door je op te beuren en verder te helpen. Soms zelfs zonder dat ze dat door hebben. In deze tijd met alle moderne communicatiemogelijkheden is er geen enkel excuus meer om te zeggen “ik weet niet hoe ik die mensen moet vinden”. Ze zijn letterlijk een paar klikken van je verwijderd. 

Ook Bureau Back-Up kan je helpen met het zoeken naar mensen die goed bij je passen en van grote toegevoegde waarde voor je kunnen zijn. Als jij ons een email stuurt met een klein verhaal over wie je bent en wat je zwakke en sterke punten zijn, dan gaan wij ons best doen om mensen te vinden die misschien goed aansluiten op de manier hoe jij in het leven staat. Zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar zoals gezegd is dat nu juist wat ons mensen maakt, en zeker is wel dat je van elke nieuwe ervaring wat leert en kan groeien. Start dus vandaag nog met het zoeken naar nieuwe steunpilaren, die jou kunnen helpen om de sterkste versie van jezelf te worden. 

Share:

More Posts

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom

Alle kleine beetjes helpen

Bureau Back-Up bestaat nu zo’n tweeënhalf jaar. Die tijd is omgevlogen. We zijn natuurlijk maar een heel klein onderdeeltje in de wereld van hulporganisaties maar