‘De twee grootste vijanden van menselijk geluk zijn pijn en verveling.’ Dat is wat Schopenhauer zei. Hoe meer we van het ene wegkomen, hoe meer we het andere naderen. Want ‘geluk is een inside job’ , maar de meeste mensen volgen instinctief vooral de dingen buiten zichzelf om zich gelukkiger te voelen.
Mensen die leven met een laag inkomen ervaren vooral die pijn. Alles is een strijd om te overleven en overeind te blijven in hun situatie met de schamele middelen die ze hebben. Die dagelijkse realiteit staat geluk in de weg, omdat die externe factoren het grootste deel van het bewustzijn in beslag nemen.
Mensen met een goed inkomen daarentegen lopen tegen die andere vijand aan. Verveling. In hun zoektocht naar geluk is het juist hetgeen wat zij allemaal wél kunnen, die koopbare externe factoren, hetgeen wat geluk in de weg staat.
Die ene vraag: maakt geld gelukkig?.. is een vraag waarop de meeste mensen de neiging hebben ‘nee’ te zeggen. Maar de arme neigt naar nee omdat die het niet heeft en waarschijnlijk niet zal krijgen, dus die wil niet geloven dat geld gelukkig maakt. En de rijke neigt naar nee omdat die weet dat ondanks dat die geld heeft, hij zich niet gelukkig voelt.
Het najagen van plezier is iets anders dan gelukkig zijn. Mensen jagen plezier na om te vluchten voor hun ongelukkigheid. Als je al je tijd en energie steekt in hard werken, dan zul je straks genoeg hebben om gelukkig te zijn. En dan heb je dat gedaan, en kom je er vervolgens achter dat je het nog steeds niet bent.
Het geluk buiten jezelf zoeken leidt meestal juist tot meer ongeluk, omdat het allemaal gaat om tijdelijk genot. Je hebt steeds weer iets nieuws nodig om dat gevoel te vervullen, en dan is het er, en dan kun je weer opnieuw beginnen. Daar raak je van uitgeput.
Geluk is tevreden zijn met de huidige omstandigheden en je dus goed voelen in de situatie zoals die is. En cliche genoeg komt dat inderdaad van binnen. Hoe minder macht je geeft aan externe omstandigheden om je gelukkig te maken, hoe makkelijker je je gelukkig zal voelen.
En tussen geluk en ongeluk zit neutraal gebied. Als jij je niet ongelukkig voelt, voel je misschien wel neutraal. En dat is prima. Want je kan je niet 100% van de tijd gelukkig voelen. En waarom zou dat moeten? Je kunt de pijn in het leven minimaliseren, maar er zullen altijd negatieve gebeurtenissen zijn waar je mee moet dealen. Maar ook dat betekent niet dat je 100% van de tijd ongelukkig zal zijn.
Leren tevreden te zijn ongeacht omstandigheden, dat is de enige sleutel naar geluk. En als het je lukt om je minimaal de helft van de tijd neutraal te voelen, dan ben je al heel ver op weg. Want al die tijd voel je je in ieder geval niet ongelukkig.
https://bureaubackup.nl/word-onze-back-up/