De ‘to be lijst’

De ‘to do’ list kennen we allemaal wel. Een lijstje van allemaal dingen die je nog wil of moet doen, die allemaal nog in de toekomst liggen. Vaak hangen we daar een bepaald gevoel aan, alsof pas als datgene op het lijstje gedaan is, we dat gevoel kunnen bereiken. In plaats daarvan is het veel beter om een ‘to be lijstje’ te maken. Waarom? Omdat je ieder moment van de dag degene kan zijn wie je wil zijn, zonder dat je daarvoor eerst iets speciaals gedaan moet hebben. 

Dat klinkt natuurlijk weer geweldig cliché, echter clichés zijn eigenlijk gewoon ongemakkelijke waarheden, die zo logisch zijn en zo vaak herhaald worden, dat ze hun kracht verliezen. Dat neemt niet weg dat het waarheid is. Alleen wijzelf kunnen bepalen hoe wij ons voelen. Ieder moment van de dag. Zonder dat we daar eerst iets van een ‘to do’ lijstje hebben moeten afvinken. Alles begint dan ook met ‘to be’, en niet met ‘to do’. 

Maar goed, iemand die in de put zit, of tegen een depressie aan zit, of al langer met depressieve klachten rondloopt, die heeft niks aan mooie positieve woorden. Die wil concrete tips die direct inzetbaar zijn om uit die ellendige staat van zijn te komen. Het goede nieuws is dat iedereen dat kan, en het andere goede nieuws is dat het niet heel erg moeilijk is. Met alleen het ‘positief denken verhaal’ ga je er in ieder geval niet komen. Je goed voelen is een holistisch proces wat afhankelijk is van een aantal factoren, en dat heeft uiteindelijk allemaal met je hersenen te maken. 

Allereerst, wat hebben hersenen nodig om goed te kunnen functioneren: 1 de juiste voeding. 2 beweging.  3 voldoende slaap.  4 een gezond biologisch ritme. 5 rust en ontspanning en 6 betekenis, een doel. 

De juiste voeding: Omega-3-vetzuren, B C en E vitaminen, mineralen en water. Klinkt allemaal heel logisch maar de meeste mensen vervangen al die zaken voor suiker en koffie. Olijfolie, vette vis (of supplementen als je vega eet) noten, zaden, (rauwe) groenten en fruit dus. 

Beweging: Beweging zorgt voor een betere doorbloeding, er komt meer zuurstof in het lichaam wat gunstig is voor de cellen. Beweging bevordert het geheugen omdat er neurotransmitters en hormonen vrijkomen in de hersenen. De belangrijkste is dopamine, wat zorgt voor het vrijkomen van de juiste eiwitten om herinneringen op te slaan en dopamine stimuleert de aanmaak van synapsen. Synapsen zijn contactpunten tussen hersencellen. Daarnaast zorgt beweging ook nog voor een plastischer brein waardoor je dingen sneller en beter leert en draagt het bij aan een algeheel gevoel van welzijn. 

Voldoende slaap: Ook dit weet iedereen. Het is een van de lastigste klussen voor de meeste mensen om voldoende slaap te krijgen. Toch is het uitermate belangrijk zo dicht mogelijk tegen die 8 uur per nacht te gaan zitten. En we vermijden natuurlijk het liefst slaap medicatie omdat deze middelen per definitie niet bijdragen aan een gezond brein. Ze zorgen vooral voor mist. Er zijn op internet ontelbare pagina’s te vinden met tips voor een goede nachtrust. Ik zal daar binnenkort wat dieper op ingaan in een apart artikel. 

Gezond biologisch ritme: Dat brengt ons ook bij het volgende belangrijke punt, de biologische klok. Ritme en regelmaat dragen bij aan een gezond brein wat in balans is. Het creëert een zekere rust, en dat bespaart energie. Zo hou je ruimte en energie over om goed na te kunnen denken en de controle te kunnen houden. 

Rust en ontspanning: Logischerwijs spreekt ook dit voor zich. We verspillen heel veel energie met piekeren en zorgen maken, echter heeft dit geen enkel nut. Als je altijd ‘aan’ staat wordt de kwaliteit van gedachtes er niet beter op. Afleiding is ook niet altijd het juiste om te doen omdat je afleiding niet perse rust en ontspanning creëert. Meditatie, of vormen van meditatie is de beste manier om rust in het hoofd te creëren. Echter voor velen is dit een nogal ‘zweverig’ woord. Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is niet makkelijk een hoofd vol gedachtes ‘leeg’ te krijgen, maar toch is het voor iedereen haalbaar. De grote truc hier is dat een stille plek zoekt, desnoods oordoppen op doet, zorgt dat je niet gestoord kan worden, je rustig gaat zitten of liggen, en je alle opkomende gedachtes accepteert maar niet beoordeeld of veroordeeld. Laat komen en laat maar gaan. Zie elke gedachte als water wat in een kopje loopt en door een gaatje in je bodem heel rustig weer wegstroomt. Doe dit zo vaak al je kan per week. Al is het maar 5 minuten. Elke minuut dat het je lukt is winst. Uiteraard kan een stille wandeling in de natuur hetzelfde effect teweeg brengen, en dan beweeg je ook nog eens. Dus als mediteren niet lukt, ga wandelen. 

Betekenis: Dit is als je het mij vraagt de belangrijkste van allemaal. Iedereen heeft een doel nodig in het leven om naartoe te werken. Wat het is maakt niet uit, maar zonder doel heeft het leven weinig tot geen betekenis. Zonder betekenis is het leven waardeloos, en zo gaan mensen zich dan ook voelen. Wat je vaak ziet bij mensen die met grote problemen kampen zoals bijvoorbeeld schulden en geldgebrek, dat ze in een uitzichtloze situatie van overleven terecht komen. Als je dan vraagt wat hun doel is in het leven zullen ze zeggen: overleven. Echter overleven is geen doel. Overleven is een constante stroom van chronische stress die je lichaam voortdurend in staat van spanning houdt. Omdat er geen enkel vooruitzicht is op verbetering van de situatie, kom je niet meer in een andere staat van zijn. Stukje bij beetje takel je lichamelijk af, en dus ook geestelijk. Het brein van mensen die onder voortdurende stress staan werkt anders dan dat van mensen die dat niet hebben. Het lange termijn denken wordt steeds onmogelijker, en het korte termijn denken des te beter. Allemaal vanuit die vecht/vlucht/bevries reactie. De enige remedie hiertegen is het leven opnieuw betekenis geven, en zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuw doel in het leven komt, wat ook haalbaar is. 

Als ik mensen tegenkom die vastlopen in het leven en het niet meer weten, vraag ik altijd of ze een doel hebben. Negen van de tien keer hebben ze dat niet, of niet meer.  “Het heeft toch geen zin” zeggen ze dan. Waarom niet, vraag ik dan. Vervolgens komt er een hele stroom aan meegemaakte ellende voorbij waarmee ze proberen te beargumenteren waarom het geen zin heeft nog een doel te hebben. Dat is een volkomen logische en begrijpelijke houding. Toch is het niet waar. Zelfs in de meest extreme situaties kun je nog altijd een reden verzinnen waarom het toch nog waard is om een bepaald doel na te streven. Ik zeg altijd als je geen doel kan verzinnen, maak het dan tot doel om van nu af aan, elke dag iets te verbeteren aan jezelf. Al zijn het hele kleine dingen, elke verbetering is vooruitgang. Verbetering in gewoontes, verbetering in gedrag, verbetering in wat je ook maar kan verzinnen waar jij jezelf in wilt verbeteren. Wat is nou een beter doel dan jezelf een beter, sterker, zekerder, aardiger, netter, behulpzamer, slimmer mens te maken. Heeft niet iedereen daar baat bij als je dat tot doel stelt? 

Uit negatieve spiralen komen vergt doorzettingsvermogen. Waarom alleen positief denken dus niet lukt is omdat de meeste mensen dat opvatten als liegen tegen jezelf over je situatie. Dat klopt ook in zekere zin. De kracht van positiviteit is heel groot, maar werkt veel beter in combinatie met al die andere factoren die een rol spelen om je brein weer op orde te krijgen. Je zult ook de situatie waar je inzit moeten accepteren. Je zult jezelf moeten kunnen vergeven voor de dingen die je misschien fout zou kunnen hebben gedaan. Je zult in actie moeten komen om die hersenen weer op gang te krijgen, omdat ze nu in mist gehuld zijn. Je zult dus ook een zekere discipline moeten inbouwen om vol te kunnen houden waar je aan begint. Het is een samenspel van factoren die uiteindelijk bepalen of je uit je situatie gaat komen, of dat je er dieper in wegzakt. 

Hoe je situatie nu ook is, en hoe groot je problemen ook lijken te zijn, begin eens met het maken van een To Be lijst. Schrijf op wat je wilt zijn. Gelukkig, blij, dankbaar, relaxed, slim, krachtig, scherp, helder, gezond, enzovoorts. Verzin het maar. Want wat er ook aan de hand is, al die dingen die je wilt zijn, kun je ook zijn. Zonder dat je daar iets anders voor nodig hebt dan jezelf en je eigen inzet. Start vandaag nog met het verbeteren van jezelf. Start vandaag nog met het stellen van een nieuw doel in je leven. Geef je leven weer betekenis, werk aan jezelf, pak alles aan wat je niet bevalt en prijs jezelf de hemel in voor elke overwinning die je behaald. Elke dag een kleine verbetering, betekent elke dag een overwinning. Iedereen kan dit, niemand uitgezonderd. 

Zit je nou vast en weet je echt niet waar je moet beginnen. Stuur dan een mailtje naar info@bureaubackup.nl. Leg kort je situatie uit, hoeft niet in volle details als je dat niet wilt, en ik weet zeker dat we in no time een nieuw doel gevonden hebben voor je. Iedereen kan de beste versie van zichzelf worden, niemand uitgezonderd. Dus ga ervoor en pak de controle over je brein terug. Blijf volgen, want we gaan nog heel veel tips en tricks met je delen de komende tijd. 

Share:

More Posts

Kijk een beetje om je heen

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben. Als je ze maar ziet. Iedereen die ons tot nu toe gesteund heeft danken wij hartelijk. En we gaan

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom