Mental Back-Up #5 cirkel van invloed

Alweer een cliché: “geluk zit van binnen”. Ja, ik weet het, het klinkt weer erg simplistisch en zoetsappig. Maar zoals ik in mijn vorige artikel al schreef zijn clichés niets meer of minder dan ongemakkelijke waarheden die we wegwuiven met een te vaak gebruikte oneliner. De oneliner klopt wel, maar verliest z’n kracht met de tijd. Dat komt omdat mensen over het algemeen de tijd niet nemen om even rustig stil te staan bij wat ze nou eigenlijk zeggen, en stiekem gewoon niet weten wat het nou eigenlijk écht betekent. En dat gaan we hier even even uitleggen. 

In een dorpje op het Chinese platteland, leefde een boer met zijn zoon. Naast hun hut en wat land was hun enige bezit dat ze hadden hun paard. Op een dag brak het paard door de omheining en rende weg. Na lang zoeken was het nergens te vinden. Diezelfde avond kwamen de dorpelingen bij de Chinese boer op bezoek om hun medeleven te betuigen.  “Wat vreselijk! Verschrikkelijk!”, zeiden ze. “Hoe moet het nu met het land? Wat een ongeluk!” Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat het paard is weggelopen.”De dag daarna gingen de boer en zijn zoon weer aan het werk op het stuk land en maakten er het beste van. Na een aantal weken kwam plots het paard weer aangelopen. Met in zijn kielzog een kudde van wel tien wilde paarden! Die avond kwamen de dorpelingen weer naar de boer toe om hun gelukswensen te geven: “Wat een geluk! Wat geweldig! Je bezit ineens 11 paarden!” Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat mijn paard weer terug is en dat er tien andere paarden bij zijn.” De volgende dag wilde de zoon proberen of hij de paarden kon temmen. Hij klom op de rug van één van de wilde paarden. Deze was hier echter niet van gediend en bokte net zolang totdat de zoon op de grond belandde en beide benen brak. Die avond stonden de dorpelingen weer bij de boer: “Wat vreselijk! Je zoon! Beide benen gebroken! Nu kan hij niet helpen op het land! Wat een vreselijk ongeluk! Hoe moet dat nu?”Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is mijn zoon zijn beide benen gebroken heeft.”De volgende dag kwam er bericht dat er een oorlog was uitgebroken en dat alle jongemannen die daartoe in staat waren zich onmiddellijk moesten melden om het leger van het land te dienen. En de boer glimlachte rustig en dacht ….

Het verhaal van de Chinese boer is een bekende metafoor die duidelijk maakt hoe je eigen mindset bepaald hoe je met gebeurtenissen omgaat. Over dingen die je overkomen heb je meestal geen controle, maar hoe je ermee omgaat daar heb je wél controle over. Jij bent de baas over jouw brein, en jij bepaald welke gedachten je toelaat en welke niet. Iemand die daar alles van weet is Viktor Frankl. Frankl leefde 3 jaar lang in diverse concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog. Alle martelingen, vernederingen en verschrikkelijke zaken die hem in die jaren zijn aangedaan heeft hij kunnen overleven door de baas over zijn brein te blijven. Frankl was er toen al van overtuigd dat mindset en immuunsysteem met elkaar in verbinding staan. Bij elke gruweldaad die hem aangedaan werd  bleef hij zichzelf ervan overtuigen dat dit nodig was om na de oorlog zijn studenten hierover te kunnen vertellen. Dat hield hem fysiek sterk genoeg om alles te kunnen doorstaan. Frankl is uiteindelijk een van de bekendste psychotherapeuten van deze tijd geworden, schreef 23 boeken, werd hoogleraar neurologie en psychiatrie en was de bedenker van ‘logotherapie’. Hij bewees dat je in  elke situatie de regie over je mind kan houden en het de juiste kant op kan regisseren. 

Maar hoe doe je dit nu. Hoe kun je nou zorgen dat je controle terug krijgt over een brein wat een eigen wil lijkt te hebben. Feit is dat er heel veel manieren zijn, maar de meeste zijn eigenlijk vrij ingewikkeld, en sommige zelfs zo ingewikkeld dat je er een coach of trainer voor nodig hebt om je uit te leggen hoe je die methodes moet toepassen. Zo houden zij ook werk natuurlijk. Maar omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen tot veel meer in staat zijn dan dat ze zelf denken ga ik je een hele simpele truc geven, die je helpt om inzicht te krijgen in je gedachtenpatronen, waardoor je ze ook direct kan bijsturen. We gebruiken hiervoor ‘de cirkel van invloed’ van Stephen Covey. Een fantastisch en makkelijk hulpmiddel waarmee je leert om van reactief handelen naar proactief handelen over te schakelen. 

Teken een cirkel op papier en teken daar binnenin nog een cirkel. In de buitenste cirkel zet je ‘betrokkenheid’ en in de binnenste cirkel zet je ‘invloed’. Pak nu de gedachten beet waar je mee zit en ga stuk voor stuk na of je invloed hebt op de situatie en zaken waar je je druk over maakt, of niet. Als iets in de cirkel van betrokkenheid staat betekent dit dat je op deze zaken geen invloed hebt. Zit je in de cirkel van invloed dan betekent dit dat je er wel invloed op hebt, en dat betekent ook gelijk dat je er dus wat aan kan doen. Als je merkt dat je vooral bezig bent met zaken waar je geen invloed op hebt, dan wordt het hoog tijd dat je dat gaat veranderen. Als je het heel simpel voor jezelf wilt houden dan is het enige wat je hoeft te doen bij elke piekergedachte of probleemwolk die je mind bezig houdt, jezelf de vraag stellen: heb ik hier controle over? Zo nee, laat het los en kijk naar de zaken waar je wél controle over hebt, of invloed op hebt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid gedachten die je hoofd bezig houden, waar je geen invloed op hebt. Dat is zonde van de tijd en zonde van de energie. 

Natuurlijk smelten je problemen niet als sneeuw voor de zon weg als je dit gaat doen. Maar dat is ook het doel hiervan niet. Het doel van deze methode is dat je inzicht krijgt in je gedachtenpatronen, en dat je leert om de controle over je mind te kunnen pakken. Door steeds jezelf te dwingen je te focussen op de dingen waar je wél invloed op hebt, wordt je als vanzelf een ander mens. Je zult vanzelf steeds probleemoplossender gaan denken, omdat je simpelweg weigert om je energie nog langer op te laten slurpen door zaken waar je helemaal niets aan kan doen en geen controle over hebt. Door jezelf continu af te vragen of de gedachte die je nu bezighoudt iets is waar je invloed op kan hebben, pak je de regie over je mind terug en leer je jezelf automatisch een ander denkpatroon aan. Van reactief naar proactief. En dit zal uiteindelijk je leven veranderen, en je in laten zien dat geluk het vermogen is om met elke situatie om te kunnen gaan, ongeacht de omstandigheden. Zolang je maar de baas bent over je eigen mind. 

Wil je hier nog wat meer uitleg over, of heb je een andere vraag? Stuur een mailtje naar info@bureaubackup.nl. Wij helpen je graag op weg om de beste versie van jezelf te kunnen worden. 

Share:

More Posts

Kijk een beetje om je heen

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben. Als je ze maar ziet. Iedereen die ons tot nu toe gesteund heeft danken wij hartelijk. En we gaan

December feestmaand?

December is niet voor iedereen een feestmaand. Jij kunt ons helpen om toch een lichtpuntje te zijn voor iemand deze maand.

Conditionering

Waarom slaat een Shaolin monnik eindeloos lang met zijn arm op een bosje bij elkaar gebonden bamboe? Keer op keer, hard op dezelfde plek. Waarom